Soms gebeuren er dingen die je je niet kunt voorstellen Ik had nooit kunnen vermoeden dat een bezoek aan de verenigde Staten in 1982, het begin zou zijn van het vertellen van het verhaal van de eerste naoorlogse DX-peditie naar Brits Oost Afrika.

Introductie.

Ik lees graag DX verhalen, en zoek in elke hoek om DX informatie te vinden, want ik ben zelf een DXer in hart en nieren. PA0ABM is mijn call, een lichtgewicht amateur die maximaal 100 watt gebruikt voor de jacht op exotische stations. Mijn hoofddoel is DXCC-Honor-Roll nr 1, enkel CW. Ik houd ervan om zoveel mogelijk DXCC Entiteiten op alle HF banden te werken (geen 50 Mc of hoger). En om te weten wat er aan de hand is op de banden, wanneer ik actief moet zijn, en welke tijden het beste zijn, snuffel ik op allerlei plaatsen zoals internet enz.. Maar ik verzorgde ook elke maand een DX-artikel in ELECTRON, het officiële blad van de VERON. De meeste informatie kwam van internet, maar vaak waren andere artikelen in QST, DX-Bulletin, CQ-magazine, DL- QTC, Rad-Com enz., een zeer gewaardeerde bron van informatie. En via een artikel in QST van december 1993 hoorde ik voor het eerst van 'The First Grand Ham DXpedition ever'. Ik maakte een kopie van het interessante artikel voor persoonlijk gebruik. En daarna vergat ik jarenlang dat ik het artikel in de kast had liggen

Eye-ball QSO's met W7LR

Heel lang geleden in 1982, maakte ik mijn eerste Safari naar de Verenigde Staten. Een lang gekoesterde wens kwam toen plotseling in vervulling. De reis begon op maandag 14 juni 1982, en eindigde na een bezoek aan Utah, Arizona, Idaho, Wyoming en Montana, op 28 juni. Gedurende de eerste week werden de staten Arizona en Utah bezocht, het begin en einde was in Salt Lake City. Al en Cheryl Francisco, K7NHV uit Pocatello Idaho, waren onze gastheer en gastvrouw gedurende de tweede week van ons verblijf. Zij lieten ons kennis maken met de schoonheid van Yellowstone, Al wist genoeg plekjes waar het niet zo druk was. Op 26 juni werd de nacht doorgebracht in het Lewis & Clark Motel in Bozeman, Montana. Toen we wakker werden had Al een verrassing voor ons. Een zendamateur uit Bozeman, die met een Nederlandse was getrouwd, wou graag met ons kennis maken. Het ontbijt, samen met Bobo Leo, W7LR, en zijn lieftallige echtgenote Cobi (Kapteyn) was erg gezellig. Het gesprek resulteerde een jaar later in een bezoek aan ons in 1983, in Middelburg, mijn toenmalige woonplaats. Gedurende de afgelopen 20 jaar had ik 5 maal een QSO met Bob, de laatste keer was in 1995, op 30 meter CW. Nu, in 2003, na een dienstverband van 35 jaar bij dezelfde baas, ben ik werkeloos. Veel tijd dus voor de hobby. Ik was uitgenodigd in Hellevoetsluis om een praatje te houden over DX en DXCC. Tijdens de voorbereidingen van de lezing vond ik in mijn paperassen de jpg-copy terug van het verhaal over Gatti en zijn twee beroemde radio-operators W0LHS en W6PBV (nu W7LR), geschreven door Mike O'Brien (nu K0MYW) in het december nummer van QST-1993. En toevallig kreeg ik een email via de DX reflector te lezen, waarin W7LR commentaar gaf op "Not in the log of ST0RY" (Duitse DXpeditie in maart 2003). Ik stuurde een antwoord naar Bob op die email, en dit was het begin van een fantastische historische reis. Een Safari, waarbij ik twee hele goede gidsen had, Bob Leo W7LR, en Bill Snyder W0LHS. En heel toevallig werd de email naar Bob verstuurd op de verjaardag van zijn vrouw Cobi..

Bill Snyder, W0LHS.

Tijdens het verzamelen van gegevens voor het historische verhaal werd duidelijk dat Bill en Bob samen hadden geprobeerd om de gebeurtenissen te publiceren. Zonder succes echter, de twee zendamateurs hadden beiden een heel verschillende stijl om iets te vertellen. Bob's stijl is de gebeurtenissen kort en bondig weer te geven, zonder franje. Het W6PBV verhaal omvatte alle radio-gerelateerde informatie, hier en daar aangevuld met wat persoonlijke kanttekeningen. Bill daarentegen was de verhalen verteller. En Bill, W0LHS, vertelde zijn verhaal als lid van de expeditie, en hoe het voelde om te werken onder de 'bezielende' leiding van Commander Gatti. De verhaal van Bill was goed te lezen, net een roman.

Commander Attilio Gatti

Gedurende het verzamelen van alle informatie, en onderzoek op internet, kreeg ik een goed idee van de baas van de DXpeditie Attilo Gatti. Hij maakt van de DXpeditie een commercieel gebeuren. En het was een despoot, een commandeur. Zijn wil was wet., en was veeleisend. Direct aan het begin van de reis maakte hij duidelijk dat HIJ de baas was, en alle anderen waren zijn bedienden. Zijn commerciële denkwijze was niet normaal, maar The Commander wist hoe hij moest overleven.

Opmerking !

Het valt niet mee het ware verhaal te schrijven, vele jaren nadat de DXpeditie heeft plaatsgevonden. Mocht U daarom iets tegenkomen in dit verslag wat niet juist is, schroom dan niet mij te informeren zodat het verhaal nog beter kan worden weergegeven. Mijn idee, beide verhalen van W0PBV en W0LHS apart op internet te publiceren vond goede weerklank bij Bob en Bill. Twee verhalen, het ene met Bob (nu W7LR) als centrale figuur. Het tweede verhaal werd geschreven door Bill Snyder zelf, waarbij ik alleen de illustraties verzorgde. Het is mijn mening dat U, lezer, ook de verhalen van Bob en Bill moet lezen, ook al kennen beide verhalen een andere stijl. En als je daarbij ook nog de verhalen leest van Commander Gatti, dan wordt duidelijk dat Bob, W6PBV en Bill, W0LHS de waarheid vertellen. Thanks to everyone who helped to rewrite the story of the Gatti-Hallicrafters Expedition to the Mountains of the Moon.
W7LR bezoekt Middelburg, van links naar rechtst: Cobi Leo, Annie Oosthoek, Bob Leo (W7LR), Sjef Oosthoek, Annie Paas, Wino Paas (PA0ABM)
REMARKS Anyone who can fill in details to complete the story, is most welcome to respond. Please send your comments to me. Thanks in advance.

De eerste Grand HAM DXpeditie 1947-1948

Introductie